Zakwaszony organizm

Co się dzieje z organizmem, gdy jest zakwaszony? cz I

Co dzieje się z naszym ciałem, kiedy organizm jest zakwaszony?

Przede wszystkim spada jego siła do regeneracji komórek, które zostały uszkodzone, eliminowania toksyn, właściwego wchłaniania składników mineralnych oraz odżywczych. Utrzymujący się przewlekle stan zakwaszenia to idealne środowisko dla rozwoju tak poważnych chorób, jak: -różne nowotwory; -zawał mięśnia sercowego; -miażdżyca; -cukrzyca. Do tego dodać należy problemy z otyłością.

Zakwaszenie organizmu

Problem ten może dotykać zarówno dzieci, jak i osoby starsze. Do pierwszych objawów sugerujących zakwaszenie organizmu zalicza się: -bóle głowy i pleców; -dolegliwości jelitowe; -zgaga. Na ogół pierwsze objawy pojawiają u osób, które ukończyły trzydzieści pięć lat. W przypadku młodszych osób objawy zakwaszenia nie pojawiają się tak szybko. Nie jest to jednak równoznaczne z tym, że zakwaszenia nie ma.

Skąd bierze się zakwaszenie organizmu?

Jak odkwasić organizm?

Wątroba jest narządem, który odpowiada między innymi za detoksykację organizmu, produkcję soków trawiennych, a także magazynowanie glukozy. Dodatkowo każdego dnia musi wydzielać około 5000 mg amoniaku, który wytwarzany jest przez bakterie gnilne i drożdżaki bytujące w naszych jelitach. Kiedy jemy głównie białko zwierzęce bądź roślinne, ilość produkowanego amoniaku jest zdecydowanie większa. Amoniak jest naprawdę toksyczny. To właśnie z tego powodu w procesie usuwania przez wątrobę ma pierwszeństwo przed innymi procesami regulacyjnymi, do których zalicza się między innymi utrzymanie równowagi gospodarki energetycznej oraz kwasowo – zasadowej. Kiedy amoniaku w organizmie jest zbyt dużo, wątroba jest naprawdę poważnie obciążona.

Toksyny w organizmie

Do tego dochodzi zablokowanie procesu oddychania komórkowego. W efekcie zostajemy pozbawieni energii. Pojawia się syndrom ciągłego zmęczenia. Do wydalenia trującego amoniaku organizm potrzebuje naprawdę mnóstwo energii. To właśnie tym można tłumaczyć szybką utratę wagi wówczas, gdy stosujemy dietę bogatą w białko. Trzeba jednak pamiętać, że początkowa utrata kilogramów najczęściej kończy się ponownym przybraniem na wadze. Co więcej, na ogół kilogramów przybywa więcej niż udało się nam stracić. Do tego dochodzą zaburzenia metaboliczne, kamienie nerkowe, bóle stawów, brak energii, zaburzenia równowagi kwasowo – zasadowej, a nawet uszkodzenie nerek.

Długotrwałe zakwaszenie organizmu sprawia, że nie jest on w stanie poradzić sobie z odpowiednią ilością amoniaku. W efekcie proces ten przejmują nerki. Kiedy jednak kontakt z amoniakiem jest długotrwały, dochodzi do rozwinięcia się stanów zapalnych nerek, upośledzenia ich funkcji, zwiększonego ryzyka zachorowania na raka. Potwierdzają to prowadzone testy kliniczne, które prowadzono na osobach spożywających dużo mięsa. Do przyczyn podtruwania amoniakiem zalicza się niewłaściwe środowisko jelit oraz spożywanie białka w nadmiarze. Przywrócenie odpowiedniego pH w jelitach jest możliwe wówczas, gdy zostaną one oczyszczone z tych mikroorganizmów, które produkują toksyny, a więc również amoniak.