Terapia odkwaszająca

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu

Organizm człowieka to wielka fabryka biochemiczna, która wymaga odpowiedniego środowiska, by mogły zachodzić w niej procesy metaboliczne. Istnieje tutaj oczywiście pewna tolerancja i nie jest tak, że organizm do działania potrzebuje dokładnie określonego pH. Nie zmienia to jednak w niczym faktu, że przy optymalnym pH działa znacznie lepiej, dlatego warto o to zadbać. Kiedy poziom kwasowości wykracza poza to, co określa się jako sytuację normalną, mówimy o zakwaszeniu organizmu i jest to sytuacja negatywnie odbijająca się na naszym zdrowiu, ze znaczną szkodliwością dla organizmu.

Zakwaszenie organizmu

Jesteśmy tym, co jemy. W najbardziej dosłownym sensie tego stwierdzenia, jaki możemy sobie wyobrazić. Nasz organizm posiada naturalnie możliwość kontrolowania poziomu kwasowości swojego wnętrza, ale nie są to mechanizmy idealne. Jeśli dieta jest źle zrównoważona i podaje się za dużo pożywienia powodującego wzrost kwasowości organizmu, następuje jego postępujące zakwaszenie. Najbardziej kwasotwórcze są różnego rodzaju używki, takie jak kawa czy alkohol, do tego dochodzą białka zwierzęce i cukry. Przeciwne działanie mają z koeli warzywa i owoce oraz niektóre rodzaje nabiału. Co ciekawe, zakwaszenie organizmu może być także efektem wzmożonego wysiłku fizycznego oraz stosowania intensywnych diet.

Dlaczego niezbędne jest odkwaszanie organizmu?

Na pewnym poziomie zakwaszenia organizmu nasze ciała przestają pracować optymalnie i zaczynają mieć realne problemy. Zaczyna to być widoczne nawet gołym okiem, ponieważ zakwaszony rzez dłuższy czas organizm starzeje się zacznie szybciej. Skóra staje się pomarszczona i traci jędrność, a do tego pojawiają się wypryski skórne. Nawet w młodym wieku może doskwierać nam trądzik, a włosy paznokcie będą łamliwe. Częstymi objawami silnego, niezwalczanego zakwaszenia organizmu są bóle głowy i mroczki przed oczami.

Rygorystyczna dieta

Może się też pojawiać niestrawność i zatwardzenia, zwłaszcza jeśli niewielkie zakwaszenie ma charakter przewlekły. Związane jest to też z nieprzyjemnym zapachem z ust i odczuwaniem poważnego zmęczenia. Przedłużające się zakwaszenie organizmu jest bezpośrednim czynnikiem ryzyka pojawienia się chorób cywilizacyjnych, w tym zwłaszcza cukrzycy.

Jak odkwasić organizm?

Jeśli rozpoznamy u siebie objawy zakwaszenia lub przynajmniej zorientujemy się tylko, że nasze nawyki mogą sprzyjać podnoszeniu się poziomu kwasowości, trzeba przystąpić do procedury odkwaszania organizmu. Nie jest to niestety jedna czynność czy tabletka, którą dałoby się połknąć i problem byłby rozwiązany. Najważniejsze jest tutaj racjonalne odżywianie się. Zacząć należy od zwiększenia ilości płynów, jakie pijemy każdego dnia. Co najmniej 3 litry wody pozwolą naszemu organizmowi na skuteczniejsze zwalczanie zakwaszenia z użyciem metod naturalnych. Trzeba też zrezygnować z dużych ilości mięsa. 2-3 obiady z mięsem w tygodniu w zupełności wystarczają.

Co więcej, znakomitą alternatywą dla mięsa są ryby, które powodują zdecydowanie mniejsze zakwaszenie. Unikać należy wszelkiego rodzaju używek i zbędnych dodatków do posiłków, czyli zwłaszcza cukru i soli. Są to elementy zupełnie zbędnie zakwaszające nasz organizm. Ważny jest ponadto ogólnie rozumiany zdrowy tryb życia. Regularne posiłki odrobina ruchu (nie silny trening), dobry rytm dobowy oraz wszystko to, co ma działanie lecznicze.